123 Main Street, New York, NY 10001

Περιστατικό Κακοποίησης Παιδιών από Παιδαγωγό σε Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Αλεξανδρούπολη: Διαπιστώσεις και Προτάσεις

Ένα συγκλονιστικό περιστατικό κακοποίησης παιδιών από 40χρονη παιδαγωγό σε βρεφονηπιακό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, φέρνει στο φως τις σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της προστασίας των παιδιών κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά. Η συγκεκριμένη λειτουργός, παρά τη γνωστή προβληματική της προϊστορία με παρόμοια περιστατικά, επαναδιορίστηκε και επανέλαβε καταδικαστέες συμπεριφορές, όπως το απαράδεκτο κλείσιμο μικρών παιδιών σε σκοτεινούς χώρους και το δέσιμό τους σε καρέκλες, υποτίθεται για “πειθαρχικούς” λόγους. 

Ερωητηθείς για το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24 ανέφερα τα εξής: 

“Η πράξη του να κλειδώνεις μικρά παιδιά σε σκοτεινά δωμάτια ή να τα δένεις, ως μέθοδος πειθαρχίας ή συμμόρφωσης, συνιστά σοβαρή κακοποίηση. Η κακοποίηση αυτή, είτε σωματική είτε ψυχολογική, μπορεί να έχει βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. 

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που υφίστανται κακοποίηση ή εγκατάλειψη, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλά μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως διαταραχές του αγχους, κατάθλιψη, διαταραχές συμπεριφοράς και δυσκολίες στις μεταξύ τους σχέσεις. Επιπλέον, η έκθεση σε τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των πρώιμων ετών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νευροανάπτυξη, οδηγώντας σε αλλαγές στις λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή, τη μνήμη και τη ρύθμιση των συναισθημάτων. 

Η αποτελεσματική παιδαγωγική δε βασίζεται στον φόβο, την τιμωρία ή την καταπίεση, αλλά στην κατανόηση, την υποστήριξη και την ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών. Ενθαρρύνοντας την έκφραση, την αυτορρύθμιση και την εμπιστοσύνη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτυχθούν ως υγιή, ανεξάρτητα και συναισθηματικά ώριμα άτομα.”

Επανέφερα δε την πρότασή μου για τη δημιουργία Ειδικού Μητρώου για Επαγγελματίες που Εργάζονται με Παιδιά, που θα είναι πιο ευαίσθητο από το γενικό Ποινικό Μητρώο και θα ενημερώνεται δυναμικά για τις καταγγελίες και αναφορές για παραβάσει ενάντια σε παιδιά, όπως η κακοποίηση, η εγκατάλειψη ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εκμετάλλευση. Θα επιτρέπει στους εργοδότες, είτε ιδιώτες είτε στο δημόσιο, σε συγκεκριμένους τομείς όπως η εκπαίδευση, η φροντίδα παιδιών και ο υγειονομικός τομέας, να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις πρόσληψης ή εποπτείας του προσωπικού – κατά το πρότυπο του Disclosure and Barring Service (DBS) που ισχύει σε άλλες χώρες. Το ετήσιο πιστοποιητικού ψυχικής και σωματικής υγείας δεν είναι αρκετό και το γενικό ποινικό μητρώο δεν είναι αρκετά για την πρόληψη. 

Καλώ όλους τους σχετικούς φορείς και τις αρχές να συνεργαστούν στενά, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία αυτού του μητρώου και η συμμόρφωσή του με τις αρχές της ιδιωτικότητας και της προστασίας δεδομένων.

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής με σπουδές και στη διεθνή πολιτική υγείας. Κατεβαίνει υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Μοιραστείτε:

σέβομαι το απόρρητό σας